Andreasklooster

Als ik op de Springweg kom, wordt ik altijd een wijle devoot als ik de gevel passeer, waar Maria met kind en de apostel Andreas mij aanstaren. Toch is dit voormalige Sint Andreasklooster / Gasthuis al lang geen godvruchtig huis meer. Achter deze gevel gaan comfortabele appartementen schuil.

De naam van het gasthuis was een regelrechte hommage aan Andreas Ignatius Schaepman. Hij was aartsbisschop van Utrecht van 1868 tot 1882.

In 1873 gebouwd als katholiek ziekenhuis door de bekende architect Alfred Tepe. Hij was de vaste bouwarchitect van het bisdom. De gebouwen van Tepe getuigen van het rijke Roomse leven. Hij ontwierp in de stad onder meer het Hiëronymushuis aan de Maliesingel; de St. Willibrorduskerk in de Minrebroederstraat; de St. Martinuskerk aan de Oudegracht en de Onze Lieve Vrouw ten Hemelopnemingkerk aan de Biltstraat die in 1972 gesloopt is.

In 1910 werd het ziekenhuis hier te klein en werd het Antonius Ziekenhuis aan de Jan van Scorelstraat geopend. Na een grondige verbouwing in 1983, was het tot 2001 in gebruik als klooster door de ‘Zusters van Liefde’. Daarna werd het gebouw deels gesloopt en verbouwd tot appartementen. De grote kloostertuin is echter bewaard gebleven.

One thought on “Andreasklooster

  1. Ik kom voor in het nageslacht van ludolf van Affligem. Stamboom Marretje Suzanne van Maare-Hein(mijn oma) 1900
    Ludolf was een abt te Vlaanderen en betrokken bij de oprichting plaats de Bilt(Utrecht)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll Up