De Kolfbaan

In een vervlogen tijd, dat je nog overal kleine aardige winkeltjes had, was in de Lange Nieuwstraat 43 de vloerbedekkingszaak van W.A. Muijsert gevestigd, met direct ernaast een drogisterij. Aan de andere kant een huis verder, op de hoek van de Dorstige Hartsteeg, zit nog de herberg ‘De Drie Dorstige Herten’.

De zaken gingen goed, want in 1867 kreeg dit huis een fraaie winkelpui met leeuwenkop. Waarom een leeuwenkop heb ik niet kunnen achterhalen…

Achter dit pand tot en met de herberg lag vroeger een Kolfbaan, met de ingang aan de Dorstige Hartsteeg. Het Kolfspel was in de 18e en het begin van de 19e eeuw zeer populair. Kolfbanen werden altijd bij herbergen aangelegd. Alleen al in deze stad bestonden in 1792 meer dan 20 banen. Eén baan is altijd in bedrijf gebleven: die van het St. Eloysgasthuis in de Boterstraat ligt er prachtig bij. Oorspronkelijk aangelegd in 1730.

Echter, deze vervallen Kolfbaan uit de 17e eeuw, 21 m lang en bijna 6 m breed, was als bergruimte in gebruik. In 1989 is de baan steen voor steen en balk voor balk gedemonteerd en naar ‘Het Vechthuis’ aan de Jagerskade overgebracht, gerestaureerd en weer als Kolfbaan in gebruik genomen.

Door het verplaatsen van de voormalige Kolfbaan achter het pand Lange Nieuwstraat 43, kwam ruimte vrij voor de nieuwbouw van woningen in de Dorstige Hartsteeg.

3 thoughts on “De Kolfbaan

  1. Reactie van @gvanmelle (op Twitter):
    Hey, that used to be my place 😃from 2000 to 2009. The white lion refers to the White Lion brewery that used to be at the Oudegracht end. The house was the back entry, as wide as a horse and cart.

  2. Marjan Wertwijn @mwertwijn (op Twitter:
    Wat leuk. Ik heb jaren in #Overvecht gewerkt, maar dit verhaal van de verplaatste Kolfbaan kende ik niet. Dank !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll Up