Maliehuis

Het is 24 maart 1896 wanneer Anthony Grolman deze tekening maakt. Terugrekenend was dat op een dinsdag.

Het is dan ook de gegoede burgerij, die hier richting de Maliebaan flaneert. Het is een zonnige lentedag. De twee dames links dragen geen paraplu, maar een parasol om zich te weren tegen de zon. Bruinverbrand worden is immers hoogst ordinair…

Hun villa, veelal een patriciërswoning, ligt aan de Maliebaan of Malie- of Tolsteegsingel. Daar klopt de dienstbode de lakens uit en maakt de bedden op; de gouvernante geeft thuis les aan de kinderen.

Op de hoek met de Maliesingel staat het Maliehuis. Daar is recent de Utrechtsche Levensverzekering Maatschappij gehuisvest.

De dames vinden het jammer, dat er een bedrijf in is gekomen. Voorheen zat er een koffiehuis en daarna was het in gebruik voor zangverenigingen en muziekgezelschappen. Zij gaven vaak uitvoeringen in de muziektent in de tuin achter het huis.

De dames zijn blij dat ze niet in de tijd leefden, toen studenten hier hun verpozing zochten. Tot in de 18e eeuw, werd in de laan het Maliespel gespeeld. Na het spel verpoosden de studenten zich hier nogal luidruchtig. Ze moeten er niet aan denken….hoe affreus!

Tekening Anthony Grolman: Beeldbank Het Utrechts Archief

 

2 thoughts on “Maliehuis

  1. Berend Scotanus @schotanus (op Twitter):
    “het Paille-Maillespel”

    Wow, dat is geweldig! Hoe een modieus spelletje haar naam leende aan een chique boulevard: De Maliebaan

    In Londen vinden we een equivalent met een naam die nog dichter bij het spelletje bleef: Pall Mall
    wikipedia.org/wiki/Pall_Mall

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll Up