Nieuwekade in 1933

Een kiekje uit 1933. Genomen vanaf de Oudegracht over de Zandbrug naar de Weerdsluis. Het is winter. Het water van de singel heeft een ijsvloer en het heeft gesneeuwd.

Links op de hoek Oudegracht met de Oranjestraat zit Café de Bunkerbar. Het zal er elke dag goed vol hebben gezeten, want Wijk C was toen nog een levendige volkswijk. Er tegenover op de hoek met de Nieuwekade is de Vereniging Nationale Christen Geheelonthouders gevestigd, die juist strijd voerden tegen de heersende drinkgewoonten. Boven dit gebouw zien we nog net deels de toren van de Monicakerk aan de Herenweg. Deze kerk is in 1977 afgebroken.

Verderop de Nieuwekade, waar twee kinderen nieuwsgierig kijken in het ruim van een aangemeerd vrachtschip. Tegenover het urinoir staat nog het waaggebouw. De stadskraan is verdwenen, maar hier werden vroeger de binnengekomen goederen uit de schepen gelost en gewogen.

Aan de horizon, achter de woningen aan de Weerdsingel Westzijde zien we het gebouw van ‘De Korenschoof’, met daarachter twee schoorstenen die ook bij de broodfabriek aan de Kaatstraat horen.

Het heeft blijkbaar flink gevroren, want er is geen scheepvaart-activiteit in de Weerdsluis te zien. Langs de Bemuurde Weerd liggen ook nog twee vrachtschepen aangemeerd. Midden op de Zandbrug kijkt een man mijmerend over het bevroren water richting de Vecht.

Foto: Eigen collectie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll Up