Het vergeten station

Het station Rhijnspoor, later het Centraal Station, aan het Stationsplein in 1870

In 1845 opende de Nederlandsche Rhijnspoorwegmaatschappij, aan de rand van de stad het station Rhijnspoor, waar nu het Centraal station ligt. De uitbreiding van het spoornet ging de regering niet snel genoeg, daarom besloot de staat in 1860 snel door het hele land spoorwegen aan te leggen. Het Staatsspoor en het Rhijnspoor kwamen niet tot overeenstemming over een gemeenschappelijk station, zodat werd besloten om een paar honderd meter zuidelijker een eigen station te bouwen.
Het station Staatsspoor in 1870

Het station van de Staatsspoorwegen, dat in 1868 in gebruik werd genomen achter de spoorlijn naar Arnhem, lag echter in een dode uithoek nabij de buitenplaats Puntenburg, nu de laan van Puntenburg, en was dan ook vanaf het begin een mislukking. Om er te komen moesten doorgaande reizigers, voor de treinen richting ‘s-Gravenhage, ‘s-Hertogenbosch en Rotterdam, over het spoor heen, soms met veel bagage, van het ene naar het andere station lopen.

Om de reizigers niet voor een overweg te laten wachten werd er onder de spoorbaan een tunnel gebouwd. Het was een eenvoudige smalle tunnel. Om het verkeer in de tunnel rechts te laten houden werden borden met ‘Uit’ en ‘In’ aangebracht. De tunnel kreeg in de volksmond dan ook de bijnaam ‘Uit en In’. Deze tunnel lag ongeveer tegenover de huidige luchtbrug tussen de NS gebouwen over het Moreelsepark.

Het was een onmogelijke en bizarre situatie, welke uiteindelijk nog zes jaar duurde. In 1874 mocht het Staatsspoor uiteindelijk intrekken bij het Rhijnspoor en werd het Rhijnspoorstation omgedoopt tot Centraal Station.

Het voormalige staatsspoorstation, met zijn fraaie bogen en balustrades, werd daarna nog gebruikt als dienstgebouw en is na een brand in 1944 gesloopt. In 1935 werd de spoorbaan verhoogd en de tunnel ‘Uit en In’ afgesloten. Op de plaats van de tunnel werd later het Spoorwegpostkantoor gebouwd.

De tunnel ‘Uit en In’ nabij de laan van Puntenburg

Utrecht Centraal – Het station in beeld 1843-2016 | Jos Zijlstra en Victor Lansink 
Beeldbank Het Utrechts Archief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll Up