Zeven Steegjes

Willem de Kock was eigenaar van bierbrouwerij ‘De Boog’ aan de Oudegracht naast de Vollersbrug. Na zijn dood in 1761 liet hij alles na aan de R.K Aalmoezenierskamer. Tot de bezittingen die de Kock na liet, behoorde ook een stuk grond tussen de Oudegracht en de Pelmolenweg.

Het R.K. Parochiaal Armbestuur bouwde hier, op dit achterterrein van de brouwerij, het wijkje de Zeven Steegjes tussen 1842-1867. Bestemd voor de arbeiders van ‘De Boog’. Een stichtingssteen herinnert hier nog aan. Namen als Boogstraat, Kockstraat, Moutstraat, Hopstraat en Brouwerstraat verwijzen nog naar de bierbrouwerij. In 1897 werd de brouwerij opgeheven

Veel bewoners van deze buurt, ook wel Het Rozendaal genoemd, vonden hun werk in de Tabak- en Sigarenfabriek (De Gesloten Steen) van Ribbius Petelier aan de Oudegracht.

De woonomstandigheden in het wijkje waren erbarmelijk en de armoede was groot. Er werd regelmatig gevochten, met als oorzaak drank. De onderlinge solidariteit bleef echter bestaan.

In 1952 kocht de gemeente de huisjes van de zeven steegjes en knapte ze op. Zo kregen de huisjes elk een wc, waar men voorheen een wc moest delen. Toch wordt er daarna weinig onderhoud gepleegd en verkeren de huizen door de jaren heen in onbewoonbaar verklaarde staat. Sommigen wilden de huisjes slopen, anderen renoveren.

Ze staan nu op de monumentenlijst als sociaal monument. Hoewel de huisjes klein zijn met weinig comfort, willen de meeste bewoners voor geen goud weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll Up